فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 56 (خرداد و تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اصغر اسمعیلی* صفحات 1-41

    فرش از مهم ترین اسباب خانه ایرانی است و بسامد فراوان واژه هایی مانند «قالی» و «فرش» در مثل ها، چیستان ها، آیین ها، افسانه ها و ترانه ها نشان دهنده اهمیت آن در فرهنگ مردم است. در این پژوهش، با روش گردآوری اطلاعات از منابع مختلف و تحلیل محتوای آن ها، جایگاه فرش در برخی عناصر معنوی فرهنگ عامه بررسی شده است. نتایج گویای آن است که در فرهنگ عامه، فلسفه پیدایش و ماهیت باورهای قالی بافان و قالی بافی ایران، به ترتیب عبارت اند از: فرافکنانه، تدافعی، ذوقی و تسکینی؛ و تحلیل آیین هایی چون «می بچکلسن» آلاشت از کاریاری مرتبط با تهیه پشم بافندگی حکایت دارد و پیوند آیین های کهن باران‏خواهی ایرانی با اعتقادات مذهبی در قالی شویان مشهد اردهال دیده می شود. در ادبیات عامه، در مثل ها با اشاره به مهم ترین مناطق قالی بافی ایران، نکاتی درباره نگه داری قالی و رنج قالی بافان آمده و با اشاره به نکات اقتصادی درباره فرش، از اصطلاحات تخصصی قالی، مضامین متنوعی ساخته شده و برخی آداب و رسوم در آن ها منعکس شده است. عمده ترین درون‏مایه ترانه های قالی بافان ایران را عشق، دوری از معشوق، غم غربت، رنج و سختی قالی‏ بافان، توصیف زیبایی های قالی و استمداد از امام رضا (ع) در کار و آرزوی اتمام کار قالی و زیارت امام رضا (ع) تشکیل می دهد. در افسانه های شکل گرفته در موضوع قالی و بافته ها، در افسانه قالیچه سلیمان، قهرمانی با شخصیت واقعی، بر عناصر طبیعی غلبه می کند و قالیچه نیز در این میان عنصری خیالی است که عامه به افسانه افزوده اند؛ در افسانه «نمد و پسر سلیمان» نیز عنصر تصادف، به کشف چگونگی ساخت کرباس منجر می شود. همه این موارد جایگاه انکارناپذیر فرش را در فرهنگ و ادبیات عامه نشان می دهد. عامه خود این باورها، مثل ها، ترانه ها  و افسانه ها را ساخته ‏اند و زمزمه می کنند و خود مجری آیین های قالی بافی اند.

    کلیدواژگان: فرش، باورها، آیین ها، مثل ها، چیستان ها، ترانه ها، افسانه ها
  • ابوالفضل حری* صفحات 43-73

    این مقاله رویکرد نشانه معناشناسی را به مثابه رویکردی پساپراپی به قصه های عامیانه از رهگذر تحلیل قصه «حاجی لواس» بررسی و تبیین می کند. برخلاف رویکرد پراپ که فقط به عناصر ثابت و متغیر و خویشکاری سی و یک گانه شخصیت ها و هفت حوزه کنش اشاره می کند، در رویکرد نشانه معناشناسی که عمدتا از گرماس-2 ریشه می گیرد و دیگر رویکردها ازجمله شمایلی نشانه ای و برسازه ای را نیز شامل می شود، بررسی از سطح عناصر صوری صرف فراتر می رود، و معناها و مفاهیم پس پشت عناصر را نیز دربرمی گیرد. از این حیث، مربع معنایی با نحو بنیادی در سطح ژرف ساخت متون روایی سر و کار دارد که در قالب نحو روایی در سطح روساخت متجلی می شود. ژرف ساخت و روساخت، در نحو گفتمانی بروز می یابند و نحو گفتمانی، ساختارهای گفتمان روایت را برمی سازد که به معنای گفتمانی منجر می شود. معنای گفتمانی نیز همان است که گرماس دوم می کوشد ضمن پذیرش نقایص نشانه شناسی ساختارنگر گرماس اول، چنان که خود آن را به «نقصان معنا» تعبیر می کند، آن را از رهگذر نشانه معناشناسی ایجاد کند. این مقاله، می کوشد به شیوه تحلیلی و تبیینی به این پرسش پاسخ دهد که ویژگی های متمایز رویکرد نشانه معناشناسی در بررسی قصه های عامیانه کدام است و چه وجه تمایزی از رویکرد صرفا توصیفی و ساختارنگر پراپی دارد.

    کلیدواژگان: پراپ، پساپراپ، رویکرد نشانه معناشناسی، رویکرد برسازه ای، قصه عامیانه
  • محمود کمالی*، هادی یوسفی، شمسی محمدی صفحات 75-106

    ارتباط میان فرهنگ، ادبیات و اجتماع، امری ناگزیر است، زیرا بسیاری از رویدادهای اجتماعی و حتی سیاسی، تاریخی و اقتصادی روزگاران گذشته را می توان از طریق جست وجو در لایه های فرهنگی و ادبی کشف کرد. علم جامعه شناسی با رویکردهای مختلف ازجمله جامعه شناسی ادبیات، تحلیل گفتمان انتقادی و غیره این وظیفه را برعهده دارد و با مطا‏‏لعه آثار فرهنگی و ادبی، تلاش می کند تاثیر برساخت های اجتماعی بر زوایای زندگی انسان ها را که در آثار فرهنگی، هنری و ادبی بازتاب پیدا می‏کند بررسی و تحلیل کند. جامعه شناسی جنسیت استفانی گرت از شاخه های نوپای علم جامعه شناسی است که ساختار روابط و نابرابری های جنسیتی را مطالعه می کند. نوشتار حاضر بر آن است تا با رویکردی توصیفی تحلیلی از نگاه جامعه شناسی جنسیت و براساس افسانه های کردی، ذهنیت و فرهنگ مناطق کردنشین را نسبت به زنان نشان دهد. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که ما در این افسانه ‏ها با دو رویکرد مثبت و منفی نسبت به زنان روبه رو هستیم و با وجود بسامد فراوان وجه منفی، همواره زنان در افسانه های کردی در ایفای نقش مادری، همسری و معشوقگی که برای آن ‏ها سیما و وجودی قدسی را به همراه آورده است، توانمندی خویش را در مدیریت امور، ریاست منزل، تامین معیشت و مشورت در امور مهم را به خوبی نشان داده ‏اند.

    کلیدواژگان: استفانی گرت، جامعه شناسی جنسیت، افسانه های کردی
  • ابوالفضل مصفا جهرمی*، عظیم جباره ناصرو صفحات 107-145

    این تحقیق به نحوه  مفهوم‏ سازی اصطلاحات در گویش کوهمره سرخی از دیدگاه شناختی می‏ پردازد. نحوه مفهوم ‏سازی در اصطلاحات، پیچیده بوده و لازم است علاوه بر نقش استعاره یا مجاز، تعامل میان استعاره و مجاز هم لحاظ شود تا داده ‏های بیشتری قابل توجیه شوند. روش این پژوهش میدانی و کتابخانه ‏ای است. نخست به روش میدانی 283 ضرب‏ المثل گردآوری شده و سپس به روش کتابخانه‏ ای و با رویکرد شناختی براساس الگوی مجاز، استعاره و تعامل میان آن ‏ها از دیدگاه رویز د مندزا و دیز (Ruiz de Mendoza & Díez, 2002) داده‏ ها تحلیل  و برای هر مبحث نمونه‏ هایی ذکر شده است. در کوهمره سرخی نیز تعامل میان مجاز و استعاره در زیربنای فرایندهای مفهوم‏ سازی اصطلاحات، نقش اساسی بازی می ‏کند. در گویش کوهمره سرخی، اصطلاحات مبتنی بر استعاره تنها یا مجاز تنها کم هستند. اصطلاحات شفاف و ترکیب‏ پذیر بالا بیشتر استعاره‏ای ظهور می ‏کنند و گسترش و کاهش در محدوده مفهومی هم در محدوده مبدا (مجاز) و هم مقصد (استعاره) از مهم‏ترین فرایندهای شناختی در مفهوم‏ سازی هستند. در اصطلاحات بسیار تیره که محدوده مجاز قادر به گسترش مفهومی نیست و نمی‏ توان از الگوی شناختی آرمانی شده یا فریم، مجاز را گسترش داد، معنا به طور قراردادی با اصطلاحات در ارتباط است و دلیل آن فقدان ریشه ‏های تاریخی فرهنگی اصطلاحات است؛ ولی در مواردی که اصطلاحات فرهنگی و تاریخی موجود است، تیرگی ازبین می‏ رود و گسترش مفهومی نه از فریم  بلکه از دانش کلی امکان‏ پذیر است. بیشتر اصطلاحات این منطقه از نوع هستی ‏شناختی است و  طرح‏واره ‏های تصویری کم تر مشاهده می‏ شود.

    کلیدواژگان: استعاره، مجاز، مدل الگوی شناختی آرمانی شده (فریم)، مفهوم سازی
  • نجم الدین جباری*، محسن رحیمی صفحات 147-191

    فرهنگ و جهان بینی، پایه های موجودیت و شناخت هر جامعه را شکل می دهند که البته این ها هم در اثر عواملی بیرونی چون کوچ جمعی، دین آوری، خشک سالی، جنگ و غیره دگردیسی می یابند. این دگردیسی ها گاهی در درازنای روزگاران به چنان فرجامی دچار می آیند که به فراموشی زیرساخت ها و علل اولیه شکل گیری آن فرهنگ هم منجر می شود. بستری که محمل بازنمود آن زیرساخت ها را در هر فرهنگی فراهم می آورد، روایت های فولکلوریک است که با تحلیل آن ها می توان سرچشمه هایی را بازیافت که در اسناد تاریخی کم تر نشانی از آن ها مانده است. بنا به شواهد تاریخی، فرهنگ مادربرتری در زاگرس پیش از حضور گسترده اقوام آریایی در نجد ایران، پدیده غالب اجتماعی بوده است. چنین پدیده هایی خرده فرهنگ ها و آداب اجتماعی خاصی را با خود می آورد که در سطوح مختلف اجتماعی و ادبی بازنمود می یابد. «برون همسری» از ویژگی های فرهنگ مادربرتری است که می توان نمود آن را در ادب شفاهی کردستان پی گرفت که این جستار با تحلیل محتوای سه روایت شفاهی و مشهور کردی («مم و زین»، «لاس و خزال» و «خج و سیامند») آن را به شیوه تحلیلی توصیفی به انجام می رساند و نشان می دهد که عامل کنش و درگیری در آن ها حاصل برخورد دو فرهنگ برون همسری و درون همسری است.

    کلیدواژگان: برون همسری، درون همسری، مادربرتری، مم و زین، لاس و خزال، خج و سیامند، زاگرس
  • فاطمه طالبی، رضا شجری*، امیرحسین مدنی صفحات 193-227

    فانتزی یکی از گونه های داستان است که در سده های اخیر در ادبیات کودک و نوجوان مورد توجه قرار گرفته است. تسخیرشدگان جزیره بادیان رمانی در رده نوجوان به نویسندگی بدری مشهدی است. در پژوهش حاضر این داستان به روش تحلیلی توصیفی و کتابخانه ای، از نظر عناصر و ساختار فانتزی و ادبیات اقلیمی مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش تعریف جدیدی از گونه فانتزی، تحت عنوان فانتزی اقلیمی ارائه و با بررسی رمان مذکور نشان داده شده است که داستان تسخیرشدگان جزیره بادیان یک فانتزی اقلیمی است. همچنین نویسنده با استفاده از ژانر فانتزی اقلیمی علاوه بر آنکه  به خلق داستانی گوتیک و ترس آور با فضایی بومی اقدام کرده است نه تنها نیاز به هیجان طلبی نوجوانان را برآورده ساخته، بلکه توجه نوجوان را از نمونه های مشابه خارجی به نمونه بومی و ایرانی معطوف کرده است. همچنین از گونه فانتزی اقلیمی برای آشنایی مخاطبان با فرهنگ، تاریخ، آداب و رسوم، خرافات و... یک منطقه خاص بهره گرفته است. بنابراین این داستان را می توان نمونه یک داستان فانتزی اقلیمی ایرانی قلمداد کرد.

    کلیدواژگان: تسخیرشدگان جزیره بادیان، بدری مشهدی، رمان نوجوان، فانتزی، ادبیات اقلیمی، ساختار و عناصر فانتزی، فانتزی اقلیمی
|
  • Asghar Esmaeili* Pages 1-41

    The aim of this article is to examine the position of carpet weaving in folk culture and literature. Its explicit findings indicate that in the folk culture, the philosophy of the emergence and nature of carpet weavers' beliefs and carpet weaving in Iran are expressed as follows: projective, defensive, aesthetic, and palliative. The analysis of rituals such as the “Mi bechkelessen Alasht" related to wool preparation for weaving shows the link between ancient Iranian rain rituals and religious beliefs in the carpet washers of Mashhad Ardahal. In folk literature, references to the most important carpet weaving regions in Iran are made in proverbs, discussing carpet maintenance and the hardships of carpet weavers, while economic aspects of carpets are discussed using specialized carpet terminology, creating various themes and reflecting some customs and traditions. The main themes of Iranian carpet weavers' songs include love, separation from the beloved, the sorrow of exile, the hardship of carpet weaving, describing the beauty of carpets, seeking help from Imam Reza (AS) at work, and wishing for the completion of carpet weaving and pilgrimage to Imam Reza (AS). In myths formed around the theme of carpets and weavings, and in the myth of Solomon's Carpet, one can find heroism with real characters defeating natural elements, and the carpet itself being a mythical element added to the myth by the public. In the myth of "Muffler and Solomon's Son," the element of coincidence leads to the discovery of how the harp is made. All of these instances demonstrate the undeniable significance of carpets in folk culture and literature; the public themselves have created these beliefs, proverbs, songs, and myths, reciting them and being the performers of carpet weaving rituals.

    Keywords: Carpet, Beliefs, Rituals, Parables, Riddles, Songs, Legends
  • Abolfazl Horri* Pages 43-73

    This article explores the semiotic approach, as a post-structuralist method, for analyzing folktales, with a specific focus on the story of "Haji Luva'as." In contrast to the structuralist approach, which primarily examines fixed and variable elements, as well as the thirty-one functions and seven spheres of action, the semiotic approach, particularly rooted in Greimas-2, delves deeper by considering the underlying meanings and concepts. This approach illustrates how the semiotic square becomes evident in the narrative syntax on the surface level. Subsequently, these deep and surface structures are realized in discourse syntax, contributing to the development of discursive meaning. Greimas-2 aims to construct discursive meaning through semiotic analysis while acknowledging the limitations of structuralist semiotics, viewing them as "meaning deficiencies." This article seeks to provide an analytical and explanatory response to the question of what unique characteristics the semiotic approach brings to the examination of folktales and how it differs from a purely descriptive and structuralist approach.

    Keywords: Propp, Post-Propp, Semiotic Approach, Prothesis Approach, Folk Tale
  • Mahmoud Kamali*, Hadi Yousefi, Shamsi Mohammadi Pages 75-106

    Sociology has delved into different approaches, including sociology of literature, critical discourse analysis which aims to study cultural and literary works, and investigate and analyze the impact of social constructions on the aspects of human life which is reflected in cultural, artistic and literary works. Sociology of gender is one of the new branches of sociology that studies the structure of gender relations and inequalities. The present article aimed to show the mentality and culture of Kurdish regions towards women with a descriptive-analytical approach from the view of gender sociology and based on Kurdish legends. The results of the research show that despite the existence of few Kurdish legends that have a positive point of view to women's gender, the prevailing mentality in this geographical region shows gender misconceptions about women. This part of Kurdish folklore is gendered and most of the Kurdish legends that are related to women are expression of humiliation, gender discrimination, and underestimating women.

    Keywords: Folklore, Kurdish Legends, Sociology Of Gender, Stephanie Garrett
  • Abolfazl Mosaffa Jahromi*, Azim Jabbareh Pages 107-145

    Idiomatic expressions show complex pattern of conceptualization and need interaction between metaphor and metonymy to empower the tools to further develop conventional metaphoric and metonymic analysis into more complex patterns of interaction between the two. Metaphor and metonymy alone are not so powerful tools to justify extended domain of idioms in Koohmara Sorkhi. Idiomatic expression based on metaphor or metonymy alone are not so much found. There seems to be correlation between compositionality and the role of metaphor in conceptualization in idiomatic expressions. Compositional idioms are expounded metaphorically. Extension and reduction of conceptual domains (both source domain and target domain) are among most prominent processes in understanding idioms. Conventionality of meaning is found where semantic structure is very opaque because conceptual expansion of frame is not possible and necessary historic and cultural information is absent; hence meaning is conventionally associated with idiom. After all, there exist cases that availability of historic information makes idiom nonconventional.

    Keywords: Conceptualization, Metonymy, Metaphor, Idealized Cognitive Model (Frame)
  • Najmaldin Jabari*, Mohsen Rahimi Pages 147-191

    Culture and worldview form the foundations of a society’s existence and knowledge, which are transformed by various external and internal factors. One of the platforms that embodies these infrastructures in every culture is folklore narratives, the analysis of which can be used to recover sources that are less visible in historical documents. According to historical evidence, matriarchy culture in Zagros was the dominant social phenomenon before the widespread presence of Aryan peoples in the Iranian Plateau. Such phenomena bring with them certain subcultures and social customs that are represented at different social and literary levels. Exogamy is one of the characteristics of matriarchal culture, which can be found in the oral literature of Kurdistan. While examining the data on exogamy based on the worldview of matriarchy by using its data, the present study analyzes the content of three popular Kurdish oral narratives in an analytical-descriptive manner and shows that action and conflict in these narratives are the result of the clash of two cultures of exogamy (ex-marriage) and endogamy (in-marriage).

    Keywords: Exogamy, Endogamy, Matriarchy, Mem, Zin, Las, Khazal, Khaj, Siamand
  • Fatemeh Talebi, Reza Shajari*, Amirhossein Madani Pages 193-227

    Fantasy is a type of story that has been noticed in the literature of children and teenagers in recent years. The Possessed of Badyan Island is a teenage novel and a fantasy story written by Badri Mashhadhi. In the present research, this story has been analyzed in terms of the elements and structure of fantasy and climate literature by analytical-descriptive and library method. In this research, a new definition of the genre of fantasy has been presented under the title of climatic fantasy, and by examining the mentioned novel, it has been shown that the story of The Possessed of Badyan Island is a climatic fantasy. Also, by using the climatic fantasy genre, in addition to creating a gothic and scary story with a local atmosphere, the author not only satisfied the need for excitement of teenagers, but also directed the attention of teenagers from similar foreign to local and Iranian examples. It has also used the climate fantasy genre to familiarize the audience with the culture, history, customs, superstitions, etc. of a specific region. Therefore, this story can be considered an example of an Iranian climatic fantasy story.

    Keywords: The Possessed Of Badyan Island, Badri Mashhadhi, Climate Fantasy, Teenage Novel, Fantasy, Fantasy Elements, Structure, Climate Literature